Internet mládeži

Internet mládeži





Den bezpečnějšího internetu 2014: Vytvořme společně lepší internet...

TAMeK

2014-02-19

Bezpečnost

Přečteno: 2151

Komentářů: 0


Letošní, již 11. ročník této mezinárodní kampaně, provází motto: Vytvořme společně lepší internet.... Snažme se tedy společnými silami přispět k vytvoření bezpečnějšího kyberprostoru pro naše děti! Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) se opět připojuje k celosvětové oslavě Dne bezpečnějšího internetu (Safer Internet Day, SID).


Dne 11. února byl představen evropský projekt eSafety Label, zaměřený na zavedení standardů užívání ICT ve školách, v ČR koordinovaný Národním centrem bezpečnějšího internetu. Školy, kde by děti měly být z hlediska informačních technologií nejbezpečnější, mohou získat zlatý, stříbrný a bronzový "Label". Do projektu se školy zapojují samy, vyplněním online dotazníku. Otázky směřují na úroveň zabezpečení IT prostředí, ale zjišťují i možnosti dětí v přístupu k počítačům či jiným digitálním zařízením ve škole, úroveň ochrany osobních údajů atd. "Do zkušební fáze projektu se v loňském roce v ČR zapojilo 41 škol, z nichž 21 získalo buď bronzový nebo stříbrný eSafety Label. Zlatý ještě v celé EU žádná škola nezískala," říká Jiří Palyza, výkonný ředitel NCBI. "Cílem projektu je pomoci školám v jejich snaze o vytvoření moderního a bezpečného prostředí pro žáky a upozornit rodiče dětí na důležitost online bezpečnosti," dodává Palyza. (Projekt podporují: O2, Microsoft ČR a UPC.)

"Věříme, že v rámci projektu eSafety Label přispějeme ke zlepšení šokujících údajů, které vyplývají z posledního průzkumu Microsoft Computing Safety Index. Na jeho základě se ukazuje, že pouhé 1 % uživatelů internetu využívá pro zajištění své bezpečnosti na internetu zkušeností a informací získaných ve škole, zatímco 61 % raději spoléhá sami na sebe," dodává Václav Mach, ředitel pro vnější vztahy společnosti Microsoft ve střední a východní Evropě.

"Podpora tohoto projektu je v souladu s naší dlouhodobou odpovědnou strategií, zaměřenou mimo jiné na ochranu dětí v online prostředí. V dnešní době rozvoje digitálních technologií, které přinášejí řadu příležitostí, jsme si vědomi i možných rizik. Proto ve spolupráci s odbornými organizacemi šíříme osvětu a motivujeme ke správnému a bezpečnému využívání moderních technologií," říká Fátima Araluce, manažerka reputace a společenské odpovědnosti v O2.

Žhavou novinkou, určenou dětem, ale i dospělým, je kniha Hustej INTERNET o ná! strahách na internetu, která vychází pod záštitou Národního ce! ntra bezpečnějšího internetu, u příležitosti SID 2014. Autorky knihy, Lenka Eckertová a Lucie Seifertová, se rozhodly čtenáře vtipnou formou poučit o online rizicích. Do pestrobarevného komiksového kabátu oblékly užitečné rady, jak se s problémy vypořádat. Kniha obsahuje mnoho humorných ilustrací a je doplněna neotřelými vysvětlivkami pro méně zkušené uživatele internetu. (Projekt dále podpořili: Microsoft ČR, ESET, Radiožurnál -- Český rozhlas, Lewis PR a Linka bezpečí.) Více informací na www.saferinternet.cz/hustej-internet (www.hustej-internet.cz).

NCBI v souvislosti se SID 2014 zviditelňuje aktivity vlastní i aktivity dalších organizací a komerčních subjektů. Organizuje opět soutěž -- zejména pro školy, knihovny, zájmové organizace atd. Mohou se do ní zapojit ti, kdo uspořádají do konce března 2014 jakoukoliv osvětovou aktivitu podle stanovených pravidel. Může jít o besedu s žáky, výtvarnou nebo vědomostní soutěž, přednášku či neformální diskuzi, anebo natočení osvět! ových videoklipů na téma online rizik. Pro účast v soutěži stačí informovat NCBI o aktivitách, které pořadatel akce v rámci SID 2014 organizuje (mailem na info@saferinternet.cz), prolinkovat obsah svých webových stránek se stránkou www.saferinternetday.cz a umístit na své stránky logo SID 2014. Soutěžící budou zařazeni do slosování o hodnotné ceny. (Pravidla i seznam cen jsou dostupné na výše uvedené webové adrese.)

Dne 11. února vyhlásila soutěž "Ukaž, jak vidíš internet" o hodnotné ceny také Linka bezpečí. Je určena jednotlivcům -- žákům základních škol z celé ČR, a bude rozdělena do několika kategorií. Pro další informace sledujte webové stránky www.linkabezpeci.cz (sekce "soutěž") nebo FB profil facebook.com/Linkabezpeci.

NCBI uvádí na webových stránkách www.saferinternetday.cz seznam aktivit spřátelených organizací, které vyjádřily podporu kampani ke Dni bezpečnějšího internetu 2014. Všem patří velké díky!

Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) je nezi! skové nevládní sdružení, jehož cílem je zvyšovat povědomí o možných hro! zbách online komunikace, propagovat pozitivní obsah a zodpovědné chování na internetu, pomáhat v nesnázích zejména mladým uživatelům internetu a bránit šíření materiálů se zneužívanými dětmi (dětské pornografie) na internetu. NCBI se snaží poukazovat na škodlivý obsah a projevy nevhodného, rizikového chování v online prostředí a také poradit, jak se takovým případům vyhnout. Více informací na www.saferinternet.cz.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2013
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024






reklama: bb.billboard.cz